Ce este astmul bronșic: cauze și tratament

Astmul bronșic este o afecțiune respiratorie cronică caracterizată prin inflamarea și îngustarea căilor respiratorii. Se întâlnește mai frecvent în rândul copiilor, dar nu sunt ocoliți nici adulții. Există o plajă destul de largă de simptome, de la cele mai ușoare-medii precum tusea, dificultăți de respirație, până la cele mai dificile cum ar fi durerea în piept, stări mari de disconfort.

Ce este astmul bronșic?

O definiție cât mai simplă a astmului bronșic constă în felul următor: este o afecțiune cronică, în care fluxul de aer din căile respiratorii este restricționat, cauza fiind inflamația lor. Această inflamație poate să fie dată de diferiți alergeni (anumite substanțe – polen, acarieni etc.), poluare sau chiar schimbări bruște de temperatură.

Astmul poate varia în severitate și frecvență, având o influență semnificativă asupra calității vieții pacienților. Mai merită spus că astmul bronșic apare dintr-o combinație de factori, atât cei genetici cât și cei de mediu.

Criza de astm apare atunci când mușchii pereților căilor respiratorii se contractă, iar pacientul respiră cu greutate, iar tusea devine tot mai puternică și iritantă.

Din fericire există soluții de tratament pentru astmul bronșic, precum și variante prin care vă puteți ameliora simptomele. Vă recomandăm însă să discutați cu medicul dvs. înainte de a începe orice fel de tratament.

astmul bronsic

Produsele Sterimar

Peste 40 de ani de inovație pentru binele tău.

Când apare astmul bronșic?

Astmul bronșic poate să apară la orice vârstă, indiferent că vorbim de copii sau adulți. Cu toate acestea există mai multe persoane care au avut primele simptome de astm în copilărie.

La copii, astmul poate dispărea la adolescență, dar poate reveni mai târziu. În ceea ce îi privește pe adulți, astmul este mai sever și mai dificil de controlat.

Copiii pot experimenta primele simptome de astm în jurul unor vârste destul de fragede: 7-10 ani, băieții având un risc mai crescut.

La nivel mondial se estimează că circa 31 de milioane de oameni suferă de astm bronșic. În România, statisticile oficiale spun că circa 5-6% din populație suferă de astm, însă incidența reală este foarte posibil să fie mai mare, având în vedere gradul de poluare din marile orașe.

Cum te poate ajuta Sterimar spray in cazul alergiilor

Ameliorarea simptomelor de astm și a alergiilor în general este foarte importantă pentru pacienți. În acest scop, spray-urile nazale Sterimar cu apă de mare, realizate 100% din ingrediente naturale, vă pot ajuta la diminuarea inflamației resimțite de căile respiratorii.

Mai mult decât atât, Sterimar vă ajută să eliminați simptomele asociate reacției alergice, cum ar fi strănutul, mâncărimea, lăcrimarea și dificultatea de respirație.

Spray-ul de alergii Sterimar nu produce efecte secundare şi nici nu interferează cu alte metode de combatere a alergiilor. Utilizarea spray-ului Sterimar nu prezintă riscul simptomelor de sevraj.

Vă recomandăm să discutați cu medicul dvs. un tratament personalizat, mai ales în cazul în care aveți astm alergic sever sau hiperreactivitate bronșică.

decongestionant nazal

Foto: Benadryl

Care sunt simptomele de astm bronșic

Episoadele în care respirația este greoaie sunt recurente la un pacient cu astm bronșic, însă nu trebuie să uităm că acesta se manifestă printr-o varietate de simptome care pot varia în intensitate de la o persoană la alta. De exemplu: cele mai frecvente simptome sunt cele legate de dificultăți de respirație (dispnee) – senzație de sufocare, mai ales noaptea sau după efort.

Un alt simptom frecvent întâlnit la acești pacienți este și tusea persistentă – mai ales noaptea, dimineața devreme sau la expunerea la alergeni. De asemenea, respirație șuierătoare (wheezing) – sunet ascuțit, similar unui fluierat, în timpul respirației. Nu în ultimul rând poate să apară și o senzație de apăsare în piept – poate fi resimțită ca o strângere sau disconfort toracic.

Mai merită menționat faptul că o bună parte din aceste simptome se înrăutățesc atunci când persoana este expusă la alergeni sau în perioadele reci sau umede, ori suferă de infecții respiratorii (răceală, gripă).

Tratamente pentru astmul bronșic

Astmul bronșic nu se poate vindeca definitiv, dar poate fi controlat eficient cu tratamente adecvate. Tratamentul include medicamente de control pe termen lung și medicamente de criză (pentru episoadele acute). Este recomandat să discutați cu un medic despre astmul bronșic și să nu începeți niciun tratament fără prescripție medicală.

Tratamentele farmacologice pentru astm sunt esențiale pentru controlul simptomelor. Acestea includ:

  • Bronhodilatatoare: Medicamente care relaxează mușchii căilor respiratorii, facilitând respirația. Sunt disponibile în forme rapide (de urgență) și pe termen lung.
  • Corticosteroizi: Reduc inflamația din căile respiratorii. Acestea pot fi administrate prin inhalatoare sau sub formă de tablete.
  • Modificatori ai leucotrienilor: Acestea blochează substanțele chimice care contribuie la inflamație și constricția căilor respiratorii.
  • Anticorpi monoclonali: Utilizați în cazurile severe, aceștia țintesc proteinele implicate în răspunsurile alergice.

Cum putem gestiona astmul bronșic?

Există câteva măsuri non-medicale pe care le putem lua pentru controlul astmului. Ele nu exclud medicamentele prescrise de medic, ci ne pot ajuta să trecem mai ușor peste aceste episoade.

De exemplu, să evităm factorii declanșatori (praf, polen, fum, alergeni). O altă măsură bună este și vaccinarea antigripală și antipneumococică pentru prevenirea infecțiilor respiratorii. Recomandate sunt și exercițiile de respirație (ex. tehnica Buteyko). Pacienții care suferă de astm bronșic pot recurge la monitorizarea cu un peak-flow meter pentru a detecta agravarea simptomelor.

Pentru dificultățile de respirație, mai ales noaptea, e bine să luați și alte măsuri precum: să nu fie praf în încăperea în care dormiți; să nu aveți perne sau saltele din material sintetic; să evitați pernele umplute cu puf. De asemenea, anumite plante, mai ales cele care produc mucegai, să le eliminați din camera în care stați. O atenție trebuie acordată și părului de animale din casă, deoarece și acesta poate provoca reacții alergice.

Spray nas înfundat Sterimar contra infecțiilor și pentru desfundarea nasului

Sterimar Mangan

Simptome de rinită alergică? Ține-le în frâu cu Sterimar! Sterimar Mangan nu va vindeca alergia, dar îți va reda controlul asupra vieții când rinita alergică îți strică toate planurile. Nu mai refuza ieșiri în parc sau destinații de vacanță din cauza alergiei și câștigă lupta cu alergenii alături de Sterimar. Nu ești singur. Milioane de…

Sterimar Cupru

Risc de infecție? Sterimar Cupru te poate ajuta. Milioane de oameni suferă din cauza unui nas sensibil, predispus la infecții, iar în afară de ei, există milioane de oameni care și-ar dori să respire ușor, fără griji. Dacă tu sau cineva drag ție se află printre ei, atunci știi cât de grea este o zi…