Un decongestionant nazal este un medicament utilizat pentru a reduce congestia nazală sau umflarea mucoasei nazale. Acesta poate fi disponibil sub formă de picături nazale, spray-uri nazale sau tablete și are capacitatea de a dilata vasele de sânge din mucoasa nazală, reducând astfel umflarea și permițând aerului să circule mai ușor în căile nazale.
Ce este un decongestionant nazal și cum trebuie să-l utilizăm
Cum ne ajută un decongestionant nazal?
Atunci când suntem răciți, avem o inflamație la nivelul căilor nazale, iar acestea devin mai înguste. În plus, dacă avem și rinoree, aerul cu greu își mai face loc, iar noi începem să avem dificultăți în respirație.
Toate aceste simptome pot fi diminuate cu ajutorul unui decongestionant nazal, ce are ca ingredient activ, în general, fie pseudoefedrina, fie fenilefrina.
Unul dintre cele mai bune decongestionante nazale este Sterimar, acesta acționând direct asupra mucoasei nazale, datorită tehnicii unice de aplicare prin microdifuzie.
Picăturile foarte fine de apă de mare calmează iritarea provocată de infecție, ducând la o senzație plăcută și la reducerea inflamării mucoasei nazale.
În același timp, Sterimar spray nas înfundat te ajută să elimini mucusul în exces și să reduci frecvența episoadelor de congestie nazală, pentru a putea respira din nou ușor și pentru a preveni agravarea simptomelor.
Produsele Sterimar
Peste 40 de ani de inovație pentru binele tău.
Acțiunea unui decongestionant nazal
Din punct de vedere medical, un decongestionant nazal determină o dilatare a mucoasei nazale pentru a reduce inflamația. Acest lucru se întâmplă prin stimularea receptorilor adrenergici din pereții vaselor de sânge din mucoasa nazală, determinându-le să se contracte și să se restrângă. Prin reducerea dimensiunii vaselor de sânge, fluxul sanguin este redus, ceea ce duce la scăderea umflăturii și a congestiei nazale.
De asemenea, decongestionantele nazale pot acționa prin reducerea nivelului de mucus din nas, ceea ce facilitează eliminarea acestuia și ajută la deschiderea căilor respiratorii. Pot exista și o serie de efecte reduse asupra tensiunii arteriale și asupra sistemului nervos central.
Răceala și gripa, precum și aerul uscat sau poluat sunt printre cei mai frecvenți factori care favorizează congestia nazală. Să nu uităm de alergii, care pot da la rândul lor simptome de nas înfundat, ochi roșii, rinoree etc.
Ce persoane ar trebui să evite folosirea decongestionantelor nazale?
Într-o proporție mare, decongestionantele nazale pot fi utilizate în siguranță de cei mai mulți oameni. Există însă niște categorii de persoane care ar trebui să ceară sfatul unui doctor înainte să ia acest gen de medicamente. Care sunt aceștia:
- persoane care iau alte medicamente, în special pentru hipertensiune arterială;
- cei care au diabet;
- persoane cu glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism);
- persoanele cu probleme cu ficatul, rinichii, inima sau circulația;
- persoanele cu presiune crescută în ochi glaucom
- bărbații cu prostată mărită
De asemenea, sportivii trebuie să aibă grijă dacă și când iau decongestionante nazale, deoarece aceste medicamente pot ieși pozitiv la testul anti-doping.
Foto: Benadryl
Câteva dintre posibilele reacții adverse ale decongestionantelor
De obicei, aceste medicamente nu provoacă reacții adverse pacienților, însă o categorie foarte mică de oameni pot experimenta anumite stări ușoare asociate decongestionantelor.
Acestea pot include: senzație de somnolență, iritație a mucoasei nazale, dureri de cap, senzație de rău, gura uscată, erupție cutanată. Reacțilei adverse ar trebui să dispară odată ce opriți administrarea medicamentului.
În cazuri foarte rare, pot apărea și reacții adverse mai grave, cum ar fi halucinații și reacții alergice severe (anafilaxie).