Nasul înfundat ne poate schimba întregul echilibru din viața noastră, deoarece ne vom confrunta cu simptome precum dureri de cap, dureri la nivelul sinusurilor, probleme de somn și, deseori, o stare generală proastă.
Există multe remedii pe care le putem încerca în combaterea acestor manifestri nedorite, însă putem să ne îndreptăm atenția și către inhalațiile pentru nasul înfundat, care au capacitatea să acționeze ca un decongestionant veritabil.
Ce beneficii ne oferă inhalațiile pentru nas înfundat
Răcelile, alergiile, sinuzita, precum și alte boli, declanșează inflamația la nivelul căilor respiratorii, iar acest lucru înseamnă formarea mucusului, cât și îngreunarea respirației. Tratamentul congestiei nazale include utilizarea spray-urilor nazale cu apă de mare, însă putem folosi ca terapie ajutătoare și inhalațiile.
Iată cum ne pot ajuta aceste inhalații pentru nas înfundat:
- Desfundă rapid nasul. Aburul cald ajută la subțierea mucusului din căile nazale, facilitând eliminarea acestuia și ușurând respirația.
- Hidratează mucoasa nazală. Aerul cald și umed previne uscarea mucoaselor, reducând iritația și disconfortul nazal.
- Are efect antiinflamator (mai ales cu plante/uleiuri). Plante precum mușețelul sau eucaliptul, ori uleiurile esențiale (mentă, lavandă, eucalipt), pot reduce inflamația și disconfortul.
- Ameliorează simptomele de sinuzită. Inhalarea aburilor ajută la deschiderea sinusurilor, reducând presiunea și durerea.
Afecțiunile pentru care putem utiliza inhalații sunt: răcelile obișnuite, infecții ale sinusurilor, bronșită, alergii sezoniere. Nu în ultimul rând, poți utiliza inhalațiile și pentru diminuarea stresului, relaxare. Să nu uităm că stresul provoacă o scădere a imunității, iar de aici nu mai rămâne decât un pas până la răceli.
Inhalații acasă, o metodă tradițională populară
Inhalarea de abur cald se poate face simplu și ușor, acasă: bolnavul pur și simplu stă aplecat deasupra unui recipient cu apă fierbinte și cu un prosop în jurul capului. Totodată, același obiectiv poate să fie atins și cu ajutorul unui vaporizator cu abur.
Această metodă ajută la diluarea mucusului și la hidratarea căilor respiratorii, însă trebuie spus că nu distruge agenții patogeni.
Recomandări pentru eficiență maximă:
- Folosește apă fierbinte (nu clocotită), într-un vas larg.
- Poți adăuga plante sau uleiuri esențiale (2-3 picături sunt suficiente).
- Acoperă capul cu un prosop și inhalează aburii 5-10 minute.
- Evită expunerea bruscă la aer rece după inhalație.
Utilizarea spray-urilor nazale pentru nas înfundat
Pe langa inhalatii, puteti utiliza și un spray nazal Sterimar pentru a hidrata și curăța delicat fosele nazale, pentru a ameliora simptomele unui nas înfundat sau uscat sau orice simptome respiratorii asociate alergiilor, rinitelor alergice cronice sau sezoniere, răcelilor, sinuzitelor și rinofaringitelor.
Sterimar poate fi de asemenea folosit pentru cazurile severe de congestie nazală sau nasuri înfundate asociate cu rinosinuzitele și rinitele cronice fără riscul simptomelor de sevraj.
Inhalații cu soluție salină pentru nas înfundat
Puteți utiliza și o combinație de apă cu sare pentru inhalații, deoarece sarea – având un efect antiseptic ușor – poate ajuta la reducerea încărcăturii microbiene.
Cum prepari soluția salină pentru inhalații: un litru de apă (ideal fiartă și ușor răcită) si o linguriță de sare de mare sau sare fără iod (aprox. 9 g).
Terapia cu aerosoli salini poate contribui la scăderea inflamației căilor respiratorii, fiind utilă în afecțiuni precum astmul bronșic și bronșita cronică.