Otita la copii este o afecțiune des întâlnită, așadar, ca mamă, nu ar trebui să te îngrijorezi peste măsură, însă ea trebuie tratată cu prioritate, deoarece poate conduce la complicații. Otita poate să apară la orice vârstă, fie că vorbim de copii de 2-3 ani sau chiar de nou-născuți. Cel mai bine ar fi totuși să prevenim otita: acest lucru înseamnă să tratam la rândul lor răcelile, sinuzitele și alte infecții respiratorii care pot apărea. Deoarece ele sunt motivul numărul unu care duc la apariția otitei.
Otita la copii: ce este, prevenire, tratament
Ce este otita la copii?
Otita la copii este o afecțiune inflamatorie în care țesuturile din jurul urechii devin inflamate, chiar infectate. Copilul, în primele zile s-ar putea să nu acuze dureri, dar acestea vor apărea sub formă de presiune sau chiar durere în jurul urechii.
Există cel puțin trei tipuri de otită: două cauzate de infecții, iar a treia ce apare frecvent la copiii care înoată.
Otita medie acută: Este cel mai comun tip la copii și apare de obicei în urma unei infecții virale sau bacteriene care afectează urechea medie. Simptome: durere de ureche, febră, iritabilitate, dificultate în somn, pierderea temporară a auzului și scurgere de lichid din ureche în cazuri severe.
Otita medie serioasă (cu efuziune): Apare atunci când în urechea medie se acumulează lichid fără semne evidente de infecție. De obicei, nu provoacă durere, dar poate afecta auzul copilului și poate duce la probleme de vorbire sau de învățare dacă persistă.
Otita externă (urechea înotătorului): Infecție a canalului urechii externe, mai frecventă la copiii care înoată des sau la cei care își introduc obiecte în ureche. Simptome: durere intensă la atingerea urechii sau la mișcarea capului, mâncărime și secreție din ureche.
Produsele Sterimar
Peste 40 de ani de inovație pentru binele tău.
De la ce se face otita la copii?
Copii mici, mai ales cei cu vârste de pâna la patru ani, au un risc mai mare de a face otită, mai ales din cauza faptului că sistemul lor auditiv (canalele din interiorul urechii) este insuficient dezvoltat, prin urmare bacteriile pot ajunge mult mai ușor.
De asemenea, o infecție respiratorie netratată, cum ar fi răcelile sau sinuzitele, poate cauza acumularea de lichid și infecția țesuturilor din spatele timpanului.
De aceea, este mult mai ușor să previi apariția otitelor, dacă atunci când cel mic este răcit, utilizând Sterimar spray nazal copii. Acesta curăță delicat până și cele mai sensibile năsucuri, îi ajută pe cei mici să își recapete buna dispoziție sau să doarmă liniștiți, fără disconfortul creat de secrețiile nazale în exces.
Alte cauze care pot crește riscul de otită la copii:
- Trompa lui Eustachio imatură: La copii, trompa lui Eustachio (care drenează lichidul din urechea medie) este mai scurtă și mai orizontală, facilitând blocajele și acumularea de lichid.
- Alergii: Pot provoca inflamarea căilor respiratorii și a urechii medii.
- Expunerea la fumul de țigară: Crește riscul de infecții ale urechii.
- Întârzierea vaccinărilor: Lipsa vaccinurilor, cum ar fi cel împotriva pneumococului sau Haemophilus influenzae tip b (Hib), poate crește riscul de otită.
Mai trebuie spus că infecțiile urechii, cum este otita, se regăsesc mai frevent la băieți decât la fete.
Cât durează otita la copii?
Durata otitei la copii poate varia în funcție de tipul de otită, severitatea infecției și modul în care răspunde copilul la tratament. De exemplu, pentru otita medie acută durată tipică este de 3-7 zile, iar pentru cea medie serioasă (cu efuziune) este de circa 2-3 săptămâni.
Unele simptome, precum senzația de ureche înfundată sau scăderea auzului, pot persista pe parcursul a mai multor săptămâni, chiar și după dispariția infecției.
Tratament
Merită precizat ca la unii copii, nici nu este necesar un anume tip de tratament cu antibiotic, organismul lor având capacitatea să își revină și starea să se îmbunătățească. Cu toate acestea, noi vă recomandăm să discutați mereu cu un medic pediatru și să nu luați dvs. măsuri dacă nu sunteți medic.
În urma ameliorării stării, de multe ori rămâne lichid în urechea medie, iar acest lucru ar putea necesita un tratament specific.
În cazul în care medicul recomandă totuși antibiotic, aceasta ar trebui luat pe o durată de circa o saptămână jumătate, conform indicațiilor medicale. Există de asemenea și picături de urechi care conțin antibiotic.
Ibuprofen sau paracetamol sunt adesea utilizate pentru a reduce durerea și febra, însă și aici medicul este cel care vă va prescrie medicația corectă pentru copil.
Sfaturi generale de îngrijire
- Hidratarea corespunzătoare: Ajută la subțierea secrețiilor și facilitează drenajul.
- Evitarea curățării excesive: Nu introduceți bețișoare de urechi sau alte obiecte în canalul urechii.
- Urmăriți simptomele: Dacă simptomele se agravează sau nu se îmbunătățesc, consultați medicul.
Din punct de vedere al prevenirii acestei afecțiuni – otita la copii – se recomandă alăptarea bebelușului. Apoi, igiena mâinilor, atât pentru părinți cât și pentru copii, este deosebit de importantă pentru a ține cât mai departe răcelile și infecțiile. Și, de asemenea, efectuarea imunizărilor conform schemelor de tratament realizate de medici ajută și ele diminuarea riscului de a face otită.
Acest articol despre otita la copii are scop exclusiv informativ si nu inlocuieste, sub nicio forma, un consult de specialitate.