Secrețiile nazale apar nu doar atunci când suntem răciți. Rolul lor este unul deosebit de important pentru întregul sistem respirator, deoarece protejează sinusurile și mucoasele nazale de praf, alergeni sau bacterii. Deseori, un volum mare de secreții ne îngrijorează, precum și culoarea lor. În acest articol vom încerca să îți explicăm ce secreții nazale sunt perfect normale, ce simbolizează fiecare culoare a lor, precum și ce opțiuni de tratament ai în acest caz.
Secrețiile nazale: semnificația lor în funcție de culoare și când ar trebui să te îngrijorezi
Din ce este alcătuit mucusul?
Mucusul este un fluid vâscos produs de glandele mucoase și este alcătuit în principal din: apă (95%), mucine (familie de proteine cu greutate moleculară mare, puternic glicozilate), lipide (grăsimi din mucus care ajută la protejarea celulelor), săruri (contribuie la echilibrul electroliților și la menținerea pH-ului), imunoglobine, enzime.
Secreții incolore
Cel mai frecvent tip de secreții nazale sunt cele transparente, incolore, pe care corpul le produce pentru buna funcționare a sistemului respirator superior. Aproape în fiecare zi organismul nostru produce peste 1 litru de mucus. Acest tip de secreții – incolore – arată că nu este o problemă de sănătate.
Atunci când avem rinită alergică, cantitatea de secreții transparente se mărește. Alte simptome asociate aici sunt: oboseala, strănut, prurit nazal. Există și alte situații în care cantitatea de mucus este mai mare: infecții (răceli, gripe, sinuzite), iritații sau medicamente.
Foto: Pittsburghsinuscenters.com
Spray-urile nazale Sterimar vă ajută inclusiv la ameliorarea simptomele rinitei alergice sezoniere cauzate de polen (febra fânului). Pe lângă hidratarea mucoasei, aceste spray-uri diminuează rapid inflamația resimțită de căile respiratorii și elimină simptomele asociate ei, cum ar fi strănutul, mâncărimea, lacrimarea, dificultatea de respirație.
Produsele Sterimar
Peste 40 de ani de inovație pentru binele tău.
Secreții nazale albicioase
Secrețiile nazale albicioase sunt un tip de mucus care poate indica anumite condiții ale tractului respirator și sunt, de obicei, un semn că nasul este congestionat sau iritat. Culoarea albicioasă a mucusului apare, de obicei, când acesta își pierde din conținutul ridicat de apă și devine mai gros și mai vâscos.
Câteva cauze comune ale secrețiilor nazale albicioase: răceala, sinuzita, deshidratarea, alergii, expunerea la iritanți.
De obicei, secrețiile nazale albicioase nu sunt un semn de infecție bacteriană gravă, ci mai degrabă de congestie sau inflamație.
Secreții de culoare galbenă
Mucusul galben este un semn că sistemul imunitar lucrează pentru a combate o infecție sau inflamație în organism.
Culoarea galbenă apare atunci când globulele albe (leucocitele) sunt mobilizate pentru a lupta împotriva agenților patogeni, cum ar fi virusurile sau bacteriile. Pe măsură ce acestea se descompun, împreună cu resturile celulare și agenții patogeni, mucusul capătă o nuanță gălbuie.
Mucusul galben, în special dacă durează mai multe zile, poate fi un semn că infecția este în curs de vindecare sau că organismul se confruntă cu o infecție mai severă. Dacă simptomele, cum ar fi febra, dificultățile de respirație sau durerile sinusale severe persistă ar putea fi util să consulți un medic pentru un diagnostic și tratament adecvat.
Foto: Benadryl
Mucus nazal de culoare verde
Secrețiile nazale verzi indică, de obicei, o infecție mai avansată sau o inflamație intensă, în care organismul se luptă activ cu agenți patogeni. Culoarea verde a mucusului apare datorită acumulării și descompunerii globulelor albe moarte, bacteriilor și altor celule implicate în răspunsul imunitar. În plus, o enzimă numită mieloperoxidază, produsă de celulele imune, conferă mucusului acea nuanță verde. Sinuzita bacteriană poate provoca, de exemplu, mucus verde, mai ales dacă infecția durează mai multe zile și este însoțită de simptome precum febră, presiune facială și dureri de cap.
Mucus negru
Mucusul negru este relativ rar și poate fi un semn al unor probleme mai serioase sau al expunerii la anumiți factori de mediu. În cazuri rare, infecțiile fungice pot provoca mucus negru. De exemplu, aspergiloza este o infecție cauzată de mucegaiuri din genul Aspergillus, care poate afecta plămânii. Infecțiile fungice apar mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau la cei cu boli pulmonare cronice.