Curățarea nasului la bebeluși este deosebit de importantă și trebuie făcută cu prioritate, deoarece un nas înfundat, mai ales la cei mici, afectează atât respirația, cât și somnul sau chiar procesul de hrănire. Mai mult decât atât, secrețiile care nu sunt eliminate sunt un teren fertil pentru infecții care pot duce ușor și rapid către sinuzită sau otită de exemplu.
Curățarea nasului la bebeluși
Cele mai frecvente situații în care trebuie curățat nasul unui bebeluș
Când bebelușii încep să tușească sau să strănute de câteva ori pe zi, acest lucru poate fi pus deseori pe seama unui nas înfundat, nu neapărat a unei răceli. De aceea, curățarea și igienizarea nasului la bebeluși trebuie să se facă eficient și rapid.
Curățarea nasului la bebeluși este indicată în mai multe situații pentru a asigura confortul și sănătatea copilului.
Congestie nazală: Dacă bebelușul are nasul înfundat, poate fi dificil pentru el să respire, să mănânce sau să doarmă.
Puteți utiliza spray-ul nazal pentru copii de la Sterimar în totală siguranță pentru copiii de 1 an, 2 ani, 3 ani și chiar mai mari, deoarece are doar ingrediente 100% naturale, fără conservanți sau alte substanțe care pot da dependență.
Răceală sau infecții respiratorii: În timpul unei răceli sau a unei infecții respiratorii, nasul bebelușului poate produce mult mucus. Curățarea nasului ajută la eliminarea excesului de mucus și la prevenirea complicațiilor.
Alergii: Dacă bebelușul suferă de alergii și are nasul înfundat sau curge frecvent, curățarea nasului poate ameliora simptomele și îmbunătăți confortul.
Îngrijirea zilnică: În mod regulat, curățarea nasului poate fi necesară pentru a îndepărta eventualele impurități sau particule de praf care se acumulează.
Sfat util: Asigură-te că bebelușul tău este hidratat corespunzător. În acest fel și vâscozitatea mucusului va fi tot mai mică, iar curățarea nasului va fi mult mai ușoară. Similar adulților, atunci când bebelușul tău este culcat, nasul celui mic poate deveni congestionat. În afară de momentul somnului, încearcă să îți ții micuțul într-o poziție verticală cât mai mult posibil, astfel încât mucusul să curgă natural din nas.
Produsele Sterimar
Peste 40 de ani de inovație pentru binele tău.
În ce momente ar trebui igienizat nasul la cei mici
Igienizarea nasului la cei mici nu ar trebui să se facă doar atunci când bebelușul nu poate respira, când există o cantitate mare de mucus. În mod ideal, curățarea ar trebui să facă parte din rutina zilnică.
Bineînțeles, dacă bebelușul este răcit, va fi nevoie de o igienizare mai frecventă a nasului. De obicei, se recomandă ca acest lucru să fie făcut după băiță.
Totuși, există și un număr maxim de igienizări pe care le putem face: maxim de trei ori pe zi. Altfel, riscăm foarte mult să irităm mucoasa nazală.
Există în prezent o multitudine de produse și de aspiratoare pentru curățarea nazală a bebelușilor, de aceea este bine să vă informați și chiar să cereți și părerea pediatrului.
Cum se face curățarea nasului la bebeluși
Puteți utiliza fie spray-urile nazale special realizate pentru bebeluși și copii, fie ser fiziologic, pentru a curăța nasul celui mic. Citiți cu atenție instrucțiunile oferite de fiecare producător în parte.
Primul pas este înmuierea secrețiilor nazale. Cel mic va trebui așezat pe o parte iar conținutul unei monodoze se va aplica prin picurare pe nara orientată către tine. Vom corela volumul de ser fiziologic utilizat conform vârstei celui mic: 3 ml pt 1 lună, 5 ml pentru 6 luni, 10 ml de la un an. Se recomandă în acest caz pompița de tip pară pentru a aspira ulterior mucozitățile.
În schimb, dacă mucusul este abundent și vâscos, după utilizarea serului fiziologic, se recomandă utilizarea batistei bebelușului – tot un aspirator nazal specific.
Precauții
Nu curăța nasul bebelușului prea des pentru a evita iritarea mucoasei nazale. De asemenea, nu utilizati betisoare igienice la curatarea nasului unui bebelus. Fii blând și asigură-te că instrumentele folosite sunt curate pentru a evita infectarea.
Dacă bebelușul are dificultăți mari de respirație, febră mare sau simptome severe, consultă un medic pediatru pentru sfaturi și tratament adecvat.
Curățarea nasului la bebeluși este o procedură simplă, dar foarte importantă pentru a asigura confortul și sănătatea respiratorie a copilului.
Acest articol este strict informativ. El nu substituie sub nicio formă un consult medical de specialitate.