Rinofaringita, cunoscută și sub denumirea de răceală comună, este o infecție virală a căilor respiratorii superioare, în special a nasului și a faringelui (gâtului). Aceasta este una dintre cele mai frecvente infecții respiratorii și poate fi cauzată de mai multe tipuri de viruși, cel mai comun fiind rinovirusul.
Ce este rinofaringita?
Rinofaringita este contagioasă, mai ales dacă o persoană bolnavă răspândește mici picături atunci când vorbește, tușește sau strănută. Așadar, putem spune că rinofaringita se transmite în principal prin: contact direct cu persoane infectate, prin inhalarea picăturilor respiratorii eliberate în aer prin strănut sau tuse, cât și prin atingerea suprafețelor contaminate și ulterior atingerea nasului sau a gurii.
Se cunosc peste 100 de virusuri care pot provoca o rinofaringită, cel mai comun fiind rinovirusul. De asemenea, coronavirusurile sunt un alt grup de virusuri care pot cauza rinofaringită. Anumite tulpini de coronavirusuri sunt cunoscute pentru a provoca răceli comune. Există și adenovirusurile care pot provoca o gamă largă de infecții, inclusiv infecții respiratorii, conjunctivită și gastroenterită. Ele pot cauza rinofaringită, în special la copii.
Există o serie de simptome comune care indică rinofaringita. Acestea apar de obicei după 1-3 zile de la momentul infectării. Durata de manifestare a simptomelor se poate întinde de la 3-4 zile, în cazurile ușoare, până la 7-10 zile. Disconfortul și simptomele pot deveni mai severe după debut.
congestie nazală (nas înfundat);
rinoree (scurgere de mucozități nazale);
tuse;
strănut;
gât inflamat sau iritat;
dureri de cap;
lăcrimarea ochilor, posibil cu senzația de mâncărime a acestora;
oboseală și dureri musculare,
febră ușoară.
Cum se diagnostichează rinofaringita?
Diagnosticarea rinofaringitei se bazează în principal pe evaluarea simptomelor clinice și a istoricului medical al pacientului. În general, nu sunt necesare teste de laborator pentru a confirma diagnosticul, deoarece simptomele sunt de obicei suficient de evidente. Totuși, în anumite cazuri, medicul poate efectua teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni sau pentru a identifica cauza specifică a infecției.
În cadrul examinării, medicul verifică nasul, gâtul și urechile pacientului, precum și simptomele pe care le are în ultimele 2-3 zile. Medicul poate palpa și ganglionii limfatici, pentru a stabili dacă sunt inflamați.
De asemenea, medicul va asculta plămânii cu un stetoscop pentru a detecta eventuale sunete anormale care ar putea indica o infecție respiratorie inferioară. În cazul în care medicul suspectează o infecție bacteriană (de exemplu, streptococul de grup A), poate preleva un exudat faringian pentru a confirma prezența bacteriilor.
Tratamentul
Rinofaringita nu se tratează cu antibiotice și pacienții nu ar trebui să ia astfel de medicamente fără să consulte medicul. În funcție de simptomele pe care le are un pacient, medicul va prescrie o schemă de tratament personalizată. Totodată, de mare ajutor în acest caz sunt odihna și consumul de lichide.
Cele mai uzuale medicamente care se dau în acest caz sunt analgezicele, descongestionantele nazale, antiinflamatoare, suplimentele alimentare, drajeuri pentru dureri în gât, supresoare pentru tuse, antivirale.
Unul dintre cele mai bune decongestionante nazale este Sterimar, acesta acționând direct asupra mucoasei nazale, datorită tehnicii unice de aplicare prin microdifuzie. Picăturile foarte fine de apă de mare calmează iritarea provocată de infecție, ducând la o senzație plăcută și la reducerea inflamării mucoasei nazale. Vă invităm să descoperiți întreaga gama de produse Sterimar aici.
Tratamentul rinofaringitei la copii urmează aceleași principii generale ca și la adulți, dar cu unele adaptări specifice vârstei și nevoilor copiilor. Este important să se acorde o atenție deosebită siguranței și dozării corecte a medicamentelor. Iată câteva recomandări pentru tratarea rinofaringitei la copii:
Copilul ar trebui să se odihnească suficient pentru a-și ajuta organismul să lupte împotriva infecției.
Încurajați copilul să bea multe lichide, cum ar fi apă, sucuri diluate și supe. Hidratarea este esențială pentru a menține mucusul subțire și pentru a preveni deshidratarea.
Spray-urile nazale sunt sigure pentru copii și ajută la curățarea și hidratarea căilor nazale.
Rinofaringita, deși neplăcută, este de obicei o afecțiune ușoară care se vindecă de la sine cu îngrijirea corespunzătoare.
Spray nas înfundat Sterimar contra infecțiilor și pentru desfundarea nasului
Până acum probabil simți că ai încercat tot ce era de încercat ca să rezolvi problema năsucului înfundat din timpul răcelii micuțului tău. Ai întrebat pe toată lumea, ai fost la pediatru și probabil că ai ajuns în toate colțurile Internetului pe forumuri. Ei bine, înainte de următoarea vizită la medic, ia în calcul și…
Nimic nu e mai rău decât să prinzi cel mai important interviu sau cea mai tare vacanță exotică în mijlocul iernii și să nu fii în formă maximă pentru că…îți curge nasul. Și nu oricum. Ca și când nu ar fi suficient că ai nasul înfundat, te doare și capul, ai în permanență o senzație…
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.